Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Theodore Roosevelt

Titel: Theodore Roosevelt
Storlek: 12,9x8,9 cm
Teknik: Etsning | Etching
MK.nr. 38904


SÅLD / SOLD

Utförd 1905 i Stockholm efter teckningen av President Theodore "Teddy" Roosevelt. Teckningen utförd 1904 i USA.

Etat 1 av 1 Raritet | Rarity

Theodore ”Teddy” Roosevelt född 27 oktober 1858 i New York död 6 januari 1919 i Oyster Bay i Long Island i New York, var en amerikansk politiker (republikan) och landets 26:e president 1901–1909. Han är USA:s genom tiderna yngste president och var 42 år och 11 månader då han efterträdde William McKinley efter att denne blivit mördad.

Roosevelt medlade i det rysk-japanska kriget, vilket år 1906 gav honom Nobels fredspris. Han blev därmed den förste amerikanen att få ett Nobelpris i någon kategori.

Roosevelt föddes 1858 i New York och studerade biologi vid Harvard University. Han invaldes i New Yorks kongress 1881 och blev en ledare för den progressiva medelklassbetonade falangen inom det republikanska partiet. 1882 etablerade han sig som historiker med en bok om sjöfasen i 1812 års krig och begav sig 1884, efter sin hustrus och mors död till Dakota som ranchägare och sheriff. 1886 kandiderade han, 28 år gammal till posten som New Yorks borgmästare och kom på tredje plats. Han blev så småningom polischef i New York och gjorde sig känd som ihärdig bekämpare av korruption och ineffektivitet och utnämndes 1898 till sjöminister. Efter utbrottet av spansk-amerikanska kriget avgick han och begav sig som ledare för ett eget regemente, the rough riders ("raska ryttarna") till Kuba och återvände som överste och krigshjälte. Roosevelt valdes 1898 till New Yorks guvernör och 1900 till vicepresident under William McKinleys andra administration, i hög grad på grund av påtryckningar från affärsintressen för att få bort honom från inflytelserika poster.

Efter mordet på McKinley i september 1901 tillträde Roosevelt som USA:s yngsta president någonsin, knappt 43 år gammal. Som en effektiv och driftig ledare under den "progressiva" eran försökte han styra partiet och landet mot en stärkt centralmakt, ökade regleringar och en mer inflytelserik, nationalistiskt färgad utrikespolitik. Hans medlande i rysk-japanska kriget gav honom Nobels fredspris 1906, vilket stärkte hans rykte. Han omvaldes 1904 med en stark majoritet. Roosevelt lagstiftade mot truster, införde vidsträckt federal konsumentlagstiftning och införde kraftiga regleringar för exploatering av USA:s naturresurser. Hans mål var att stärka medelklassen och bekämpa affärsintressen med sin så kallade Square Deal, som anses ha stått som modell för Franklin Roosevelts New Deal trettio år senare. Han var hängiven miljövän och naturmänniska och praktiserade regelbundet boxning, judo och nakenbad i Potomacfloden vintertid. Roosevelt var även en av USA:s mest intellektuella presidenter, bevandrad i åtskilliga språk och han läste ofta flera böcker dagligen.

Mot slutet av sin presidentperiod var Roosevelt populär, men valde ändå att inte ställa upp i valet 1908, vilket han sedan ångrade, och han nominerade sin krigsminister William Howard Taft. Sedan han efter ogillande av dennes konservativa inställning försökt få nomineringen 1912 ledde detta till en partisprängning så Roosevelt och hans anhängare bildade Progressiva partiet, kallat "Bull Moose Party". Roosevelt fick i valet 4,1 miljoner röster (27 %), jämfört med Tafts 3,5 miljoner (23 %) och demokraten Woodrow Wilsons 6,3 miljoner röster (42 %) och var emellertid tillräckligt för att denne skulle vinna en majoritet i elekorskollegiet med 435 elektorer. Roosevelt vann stöd av 88 elektorer, medan Taft endast fick 8. Roosevelt drog sig därefter tillbaka men försökte 1916 bli nominerad till republikanernas presidentkandidat med misslyckades och han planerade ett återkommande inför 1920 års val. Han avled emellertid i januari 1919, efter att ha insjuknat under en expedition till Amazonas.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: