Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn: Grover Cleveland II

Titel: Grover Cleveland II
Storlek: 22,7x17,6 cm
Teknik: Etsning
MK.nr. nn

Utförd
1899 hemma hos Mrs. Isabella Stewart Gardner, Boston, tryckt i ca 50-60 exemplar

État
4 av 4

Extremt ovanlig

Litteratur:
Asplund 144, Hjert&Hjert 95, ZG 144

Detta är ett av tre porträtt Zorn utförde av Amerikanska presidenter.

De andra två är:
Taft
Roosevelt


Emma Zorn skrev till sin mamma maj 1893 (första Amerikaresan)
...presidenten Cleveland inte var särskilt imponerande och inte någon skönhet utan liten tjock och flintskallig. Men hade en stark stämma och var en utmärkt talare. 400.000 personer betalade inträdesavgiften öppningsdagen. (Världsutställningen i Chicago)

En av de intressantast uppgifterna Zorn hade denna resa var att måla president Grover Clevelands porträtt på beställning av dennes sekreterare och senare krigsminister överste David Scott Lamont. Cleveland som lämnat presidentskapet och ej hade så mycket att göra, var mycket intresserad av målningen. Zorn skriver i anteckningarna: "Lamont stannade och pratade under första sceansen och jag fick snart klar min composition. Jag får annars prata in mina modeller till glömska af sig sjelva att jag får deras karaktär klar för mig genom att vidrörda hvad som mest intresserar dem och deras ömtåliga punkter. Samtidigt belysningseffekter linier och färgsammanställning.

Under arbetets lopp sökte jag intressera gubben med att vända taflan upp och ned och fråga honom till råds om han tyckte jag borde flytta den linien längre dit eller få mer af den färgen här eller där. Då tycktes något vakna inom (honom) som han ej känt förut - Hvad konst var - Så kunde han säga Jag tror Ni har rätt den linien flyttas dit osv. Han blef tillslut mer intresserad af mitt arbete än någon annan min modell. En morgon när han sjelf öppnade dörren frågade han mig hvem jag tyckte målade kvinnor bäst. Er landsman Sargent svarade jag - nästa morgon frågade han mig hvad jag ville ha för att måla hans hustru åt honom. Det samma som alla andra 3000 dollar om jag nu kan göra det. Försök jag skulle så gerna ha henne målad af Eder"


Boëthius, Gerda, Zorn: människan och konstnären, [Ny tr.], Konst och kultur, Stockholm, 1977[1960] sid. 323, 379

Grover Cleveland, född 18 mars 1837 i Caldwell i New Jersey, död 24 juni 1908 i Princeton i New Jersey, var en amerikansk politiker (demokrat), som var USA:s president åren 1885–1889 samt 1893–1897. Han är den hittills ende som varit USA:s president i två icke-sammanhängande mandatperioder och räknas därför som USA:s 22:a och 24:e president.

Före presidentskapet hade han varit borgmästare i Buffalo under år 1882 och guvernör i delstaten New York åren 1883–1885.

Till:
Från:
E-posta prisuppgift och annan information
om konstverket på den här sidan till mig:
Namn:
E-post: