Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Uppsala genom lins & Pensel

En Stad har många ansikten, vi möter dem dagligen och varje möte blir ett unikt ögonblick i vårt inre. Glädje och sorg, tankar om vardagen, blandas med ljuset eller mörkret, med snön eller sommarvärmen i stadens rum som vi rör oss i. Bilderna av staden blir därför alltid en sorts självporträtt, ibland helt ofrivilligt.

Ira Löfman, född 1967, i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i forna Sovjetunionen. ”Man skulle lika gärna kunna säga att jag kommer från en annan planet, det skulle nästan inte vara en lögn. Min familj kom hit 1979 som politiska flyktingar”. De senaste 25-åren Uppsala varit hennes hemstad och varje gång hon går förbi Domkyrkan säger hon Hej till ängeln på taket. Löfmans bilder är ofta fyllda av en mystik som bara en stad kan ge oss.

Håkan Askmark, född 1949, inledde sin konstnärliga bana som skämttecknare i svenska medicinska tidskrifter under studietiden i Lund, först efter att han deltagit på Liljevalchs vårsalong 2002 började han ha separatutställningar. Askmark målar ofta stadsmiljöer befolkade av stereotypa, ansiktslösa personer i paradoxala situationer som för tankarna både till konformism och utanförskap. ”Jag vill få betraktaren att känna igen något (sig själv, en situation, en miljö) i målningarna samtidigt som jag vill göra honom eller henne en smula fundersam.”