Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Johan Patricny

JOHAN PATRICNY

En av mina principer, som också har en historisk koppling, är att enbart måla efter naturen “en plein air” och de människor jag målar/avporträtterar är därför alltid fysiskt på plats.

Patricny=Johan_Presentation_Elisabethpverandan35X25cmoljapduk2009300.jpg
Elisabeth på Verandan
35x25 cm

”Jag är född och uppvuxen i Södertälje. Började måla och teckna vid tidig ålder. Vid ett besök på Zornmuseet som 14-åring väcktes intresset för måleriet på allvar. När jag såg Zorns akvareller och målningar blev jag så inspirerad att jag bestämde mig för ägna mitt liv åt konsten. Efter gymnasiet sökte jag till olika förberedande konstskolor.

I samband med detta upptäckte jag den norska konstnären Odd Nerdrum som jag tyckte verkligen behärskade det gamla hantverket som jag ville lära mig. Jag fick reda på att han hade elever i sin ateljé i Oslo vilket ledde till att jag kontaktade honom. Efter att ha visat mina arbetsprover blevjag antagen som elev/assistent hos honom under året 1996. Ungefär samtidigt inrättades en ny linje med klassisk/traditionell inriktning på Statens Kunstakademi i Oslo. Jag blev antagen till akademin 1998 och studerade där i fyra år. Efter examen har jag arbetat med måleriet på heltid med Stockholm som bas.”
”Mitt fokus har sedan mitt intresse för måleriet grundlades varit målarkonsten som hantverk. Själva konstbegreppet har intresserat mig föga. Mitt intresse för tidigare stora konstnärers arbeten såsom t.ex. Zorn, Kröyer och van Dyck är mycket stort och jag försöker alltjämt hantera måleriets utmaningar på det sätt de gjorde.

En av mina principer, som också har en historisk koppling, är att enbart måla efter naturen “en plein air” och de människor jag målar/avporträtterar är därför alltid fysiskt på plats. Inga fotografier används som förlaga. Detta är det inte många som förstår idag. Men däri ligger utmaningen och värdet. Svårigheten att arbeta på det här sättet kräver många års enträget arbete för att kunna behärska. Eventuella litterära och berättande kvalitéer har mindre betydelse.

Ständigt arbetar jag på detta sätt. Antingen utomhus eller inomhus. Målet är att det ska vara en fest för ögat och målningen ska enligt mitt tycke vara så skön som möjligt både i färg och form.”

Se fler av Patricnys bilder HÄR

20 januari - 3 februari

VERNISSAGE
lördag 20 februari kl. 12-15

SÖNDAGSÖPPET
21 januari kl. 12-15

Se fler av Patricnys bilder HÄR